My Blog

Opgepast – Herman bepleit een Nepdemocratie!

Opgepast – Herman bepleit een Nepdemocratie!
dinsdag 18 juni 2013, 12:11, Bob Molenaar

Frans Timmerman en Herman van Rompuy kwamen twee opeenvolgende zondagen in Buitenhof i aan het woord, Herman zelfs het volle uur. En daarin reageerde hij ook op een stukje kritiek dat Frans had laten horen over zijn aanpak: hij zou het Europees Parlement te weinig bij zijn werk betrekken en daar verantwoording afleggen.

De permanente Voorzitter van de Europese Raad i was het er niet mee eens dat zijn aanpak te weinig democratisch zou zijn. De Europese Raad bestaat uit staatshoofden en regeringsleiders die elk aan een nationaal parlement thuis verantwoording afleggen, en vaak tevoren daar een peiling met betrekking tot de in de Raad te verwachten discussiepunten uitvoeren. Geheel democratisch onderbouwd dus, die besluiten van de Europese Raad. Wat wil je nog meer dan 27 controlerende nationale parlementen?

In de vorige Nieuwsbrief werd al herinnerd aan het geslaagde debat eind november over de rol van het Europees Parlement, en de noodzaak om die meer aandacht te geven en bij de Nederlandse beleidsvorming te betrekken. Een terechte conclusie, kijk maar eens hoe dat gaat met zoiets belangrijks als de Meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Tot in de nacht wordt daarover onder volle media aandacht door de Europese Raad vergaderd, voorpaginanieuws de volgende dag. En de Nederlandse premier komt met een tevreden commentaar: de begroting is verminderd en de Nederlandse korting op de bijdrage aan Europa blijft gehandhaafd. En waar dat begrote geld dan aan uitgegeven gaat worden? Geen commentaar daarop, is dat dan belangrijk?

Maar het verdrag is hierin gelukkig onverbiddelijk: het Europees Parlement heeft evenveel te zeggen over de toekomstbegroting als de 27 van de Europese Raad. En wat weken later vergaderde het Parlement over het toekomstige uitgavenbeleid. Met de door de Raad bepleite zuinigheid ging het Parlement akkoord, maar niet met de invulling ervan. De door de 27 voorstelde besteding werd met grote meerderheid afgewezen, en het begrotingsvoorstel verworpen. Mediaspektakel? Welnee, een klein berichtje ergens in de krant. Over de achtergronden bericht dan wel de april Nieuwsbrief van de EBN…

Althans in begrotingszaken komen de door het hele Europese kiezersvolk verkozen volksvertegenwoordigers dan toch nog aan bod, zij het onopgemerkt door de publieke opinie. Maar op andere gebieden rond banken- en schuldencrisis draait het Europese Raadsgebeuren op eigen kracht door zonder parlementaire bemoeienis.

Een vergelijking, al gaat die op wat punten mank? Stel dat de Nederlandse premier bij de aanpak van het crisisgebeuren hier te lande nu eens niet meer de Tweede Kamer i (plus de Senaat i…) betrekt, maar via de twaalf Commissarissen van – nu nog – de Koningin de Provinciale Staten i raadpleegt over zijn nationale aanpak. Heel democratisch, 12 verkozen vertegenwoordigende lichamen! Die Statenleden zijn dan wel op heel andersoortige programmapunten over de problemen in de eigen regio verkozen, en hebben met de nationale problematiek alleen door de gevolgen ervan dichtbij huis te maken, maar dan krijg je ook niet teveel problemen; zij volgen de landelijke lijnen wel. En de premier kan verder, zonder dat lastige parlement.

Zo werkt de door Herman bepleite aanpak van de Europese Raad. Die kan je dan ook alleen maar als een “Nepdemocratie” betitelen.

Bob Molenaar

 

administrator_ebnOpgepast – Herman bepleit een Nepdemocratie!