My Blog

EBN bij eerste 2024 Europadebat in Pakhuis de Zwijger

Op 30 januari 2024 waren tal van EBN-leden aanwezig bij een uitstekend eerste debat in de nieuwe 2024-serie over de toekomst van Europa, georganiseerd door Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. De EBN werkt dit jaar onder andere met het Pakhuis samen. Het past in ons nieuwe beleid om verspreid over Nederland op verschillende manieren mee te doen met constructieve Europese activititeiten van bevriende organisaties en fora.

Debat in Pakhuis de Zwijger

DIt jaar gaan er wereldwijd 2,4 miljard mensen naar de stembus. Vandaar dat de titel van het debat “De halve wereld naar de stembus” was. De Europese verkiezingen werden in de bredere context van de snel veranderende geopolitieke situatie geplaatst. Ook werd inzicht gegeven in wat andere cruciale verkiezingen dit jaar in de praktijk betekenen voor ons continent. Er waren mooie doordachte bijdragen van journalisten Gie Goris (over India), Rusland-correspondente Eva Cukier (over Rusland), en Laila Frank (over de VS). Dylan Ahern van De Kiesmannen en Anna van Soest (Atlantische Commissie) modereerden de avond. 

De conclusie van het debat was helder. De wereld gist en verandert snel. Dit is opnieuw een tijd voor een fundamentele Europese heroverweging van haar rollen en inzet voor grondwaarden als die van democratie. Daarin passen ook nieuwe verhoudingen met mensen en bewegingen in de rest van de wereld. 

Geen tijd dus om op onze handen te gaan zitten. Wel een tijd voor nieuwe beweging en samenwerking. Het debat zal de komende maand uitgezonden worden op AT5 en staat deels al op Youtube.

Europese BewegingEBN bij eerste 2024 Europadebat in Pakhuis de Zwijger