Europa Awards

De EBN AWARDS
De jaarlijkse EuroNederlander en Nanke Meuter Awards!

De jaarlijkse EBN EuroNederlander en Nanke Meuter Awards!

Sinds 2011 organiseert de EBN de nominaties en uitreiking van de EuroNederlander en Nanke Meuter Awards.
Deze bijzondere prijzen worden jaarlijks toegekend door de Europese Beweging Nederland aan Nederlanders die Europa actief onder de aandacht hebben gebracht en met hun inzet en activisme anderen hebben geïnspireerd.
De EuroNederlander award wordt uitgereikt aan een persoon of een groep die op bijzondere en constructieve wijze heeft bijgedragen aan het Europese debat in Nederland.
De Nanke Meuter Award is een hommage aan Nanke Meuter-Dikkers (1946-2010) die jarenlang zeer actief was in de EBN. Het is een speciale prijs die jongeren tussen de 15 en 25 jaar in het zonnetje zet, wanneer zij in een opmerkelijk initiatief hebben ontplooid om Europa op de kaart te zetten.

Winnaars in de afgelopen jaren:

2015 EuroNederlander en Nanke Meuter Award 2015

liesbeth     nico

 

2014 EuroNederlander en Nanke Meuter Award 2014

3_men

 

 

 

 

 

 

 

Op 12 juni 2014 werd in een afgeladen Nieuwspoort de letterkundige en voormalig chef-cultuur van de NRC Pieter Steinz uitgeroepen tot ‘EuroNederlander van het Jaar’. Deze speciale award viel Steinz ten deel na een spannende landelijke internetstemming waarin hij het opnam tegen auteur Mathieu Segers en het team van Leeuwarden Culturele Hoofdstad. Met bijna 1400 stemmen kwam Steinz uit de bus als publieksfavoriet. Steinz werd door de EBN voorzitter Godelieve Van Heteren, die de prijs uitreikte, geroemd voor zijn vele toegankelijke culturele columns en Europese vignetten, waarvan zijn jongste bundel ‘Made in Europe’ een ware apotheose vormt. In een dankwoord onderstreepte Steinz bij monde van zijn vrouw Claartje de betekenis van cultuur die mensen verbindt.

De 2014 Nanke Meuter Award werd toegekend aan European Alternatives. Zij versloegen in een internetstemming met een ‘close finish’ Zahra Runderkamp. De Nanke Meuter Award is een speciale prijs die jongeren tussen 15 en 25 jaar in het zonnetje zet, wanneer zij in 2013 een opmerkelijk initiatief hebben ontplooid om Europa op de kaart te zetten. De award werd uitgereikt door EBN vice-voorzitter Gera Arts die met name wees op de grote creatieve inzet van European Alternatives tijdens het TransEuropa Festival in oktober 2013 en hun Citizens Manifest.

 

2013 EuroNederlander en Nanke Meuter Award 2013 (zie:

Op 13 juni 2013 werden tijdens de EU-poort die in het teken stond van het gezamenlijk samenstellen van een energiek Europees verkiezingsprogramma, de Awards uitgereikt voor de EuroNederlander en Nanke Meuter Award 2013
De EuroNederlander Award 2013 werd gewonnen door Stefan de Vries. Hij is schrijver en columnist en inmiddels alweer jaren woonachtig in Parijs. Stefan de Vries doet al jaren zeer kundig verslag over de Europese Unie en weet keer op keer via verschillende media duidelijk te maken wat het voor Nederland betekent om lid te zijn van de EU. Ook is hij in staat om naast institutionele discussies over Europese integratie, Europa concreet te maken en daardoor burgers te raken.

thegroup2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stefan de Vries en voorzitter van de EBN Godelieve van Heteren bij de uitreiking van de Awards. De Nanke Meuter Award 2013 werd gewonnen door de Jongerenvertegenwoordigers Europese Zaken van de NJR. Zij zetten zich het hele jaar door in om met jongeren in gesprek te gaan over Europa. Ook geven ze gastlessen op scholen in heel Nederland, weken ze aan diverse projecten en zijn ze nauw betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse event voor jongeren European Dreams. Tijdens dit evenement staat de Europese Droom centraal tijdens een avond gevuld met debat, muziek, comedy en film. Jaarlijkse trekt dit European Dreams honderden jongeren.

thegroup3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jerry den Haan, Mirte van Loenen en Sophie Maria Pelle, winnaars van de Nanke Meuter Award 2013

2012 EuroNederlander en Nanke Meuter Award 2012 (zie:

Op 7 juni 2012 is de EuroNederlander Award 2012 uitgereikt aan Henk Aalderink, burgemeester van de Gelderse gemeente Bronckhorst. De overige genomineerden waren Wim van de Donk en Bernard Wientjes. De Nanke Meuter Award 2012 is uitgereikt aan Iselde van Beurden en Jessie Post. Zij hebben in 2011 het initiatief genomen om de viering van de dag van Europa op 9 mei op de kaart te zetten door de organisatie van een Flashmob in Den Haag. De overige genomineerden waren Ronja Grundeken (stagiaire bij kenniscentrum Europa decentraal) en Maryem Haddar en Zinab Chokoud (de Haagse jongerenambasseurs Europa).
De uiteindelijke winnaars zijn gekozen door de meer dan 1100 mensen die op de website van de EBN hun stem hebben uitgebracht).

administrator_ebnEuropa Awards