My Blog

Het EU-buitenlandbeleid in wording

Het EU-buitenlandbeleid in wording

De Wall Street Journal beschrijft haar als een buikspreekpop en de Financial Times heeft het over machtsspelletjes – Catherine Ashton i kan het onmogelijk goed doen in haar nieuwe functie als Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandbeleid.

Ook de blauwdruk voor de nieuwe diplomatieke dienst onder haar leiding die zij op 25 maart presenteerde is in Europa op zijn zachtst gezegd met scepsis ontvangen. Daarbij gaat het niet zo zeer om de innovatie van de ruim 130 EU-ambassades, die voortaan door Europese diplomaten zullen worden bemenst. Maxime Verhagen steunde in Brussel al plannen om deze posten op termijn ook consulaire taken te laten overnemen.

Deze op de keper beschouwd toch revolutionaire ontwikkeling voor de vertegenwoordiging van EU landen in den vreemde valt weg in het wapengekletter waarmee de instellingen en lidstaten ten strijde trekken over de bevoegdheidsverdeling van de ‘EDEO’. Op het voorziene organogram van de nieuwe dienst met de naam als een schoonmaakmiddel wordt de komend weken in Brussel en de hoofdsteden exegese gepleegd. Kern van de discussie is natuurlijk de machtsverhouding tussen de lidstaten en de Europese instellingen op het speelveld van het Brusselse buitenlandbeleid.

Dit speelt bijvoorbeeld als het gaat om de vraag wie de lead mag nemen in het bepalen van de geldstromen voor Europese ontwikkelingssamenwerking. Hoeveel armslag houdt Europees Commissaris Piebalgs? Gelijksoortige vragen spelen op het terrein van het nabuurschapsbeleid, dat door de HV als een van haar drie prioriteiten is aangemerkt. Ook de managementstructuur van de nieuwe organisatie is voer voor discussie. Door wie mag Cathy Ashton zich laten vervangen op het wereldtoneel of wanneer zij verantwoording aflegt in het Europees Parlement? Gezien haar moordende reisschema voorwaar geen onbelangrijke vragen. En hoe houdt datzelfde EP een vinger in de pap als het gaat om de financiering van buitenlandse missies? Eind deze maand willen de lidstaten de blauwdruk afzegenen, wat gezien de eerste reacties een ambitieuze planning genoemd mag worden. De Tweede Kamer praat verder over de EDEO tijdens het Algemeen Overleg voor de RBZ van eind april.

Mendeltje van Keulen

 

administrator_ebnHet EU-buitenlandbeleid in wording