Nederland en de toekomst van Europa
donderdag 1 maart 2012, 10:59, Marko Bos
Volgens de Europese Commissierimpt de Nederlandse economie dit jaar met 0,9 procent. Daarmee verkeert ons land in de Europese achterhoede. Een sterke afhankelijkheid van uitvoer naar eurozone-landen en een laag niveau van consumentenvertrouwen spelen ons parten.
De Nederlandse regering staat nu voor de uitdaging om het begrotingstekort i terug te dringen tot maximaal 3 procent in 2013. Voor de nationale en de Europese economie zou het op zich goed zijn voorrang te geven aan structurele hervormingen voor de lange termijn boven terugdringing van het tekort op korte termijn. Dat past ook in een bredere afstemming van economisch beleid in Europees verband.
Maar Nederland heeft zichzelf op het Europese speelveld inmiddels stevig klemgezet, door samen met de Duitsers zo keihard en eenzijdig te hameren op het aambeeld van de begrotingsdiscipline. Daarmee is bij voorbaat alle ruimte voor een beter op de nationale en Europese omstandigheden afgestemd beleid weggenomen. Zowel financiële markten als andere`EU-lidstaten i zullen ons land zo nodig indringend herinneren aan recente ferme uitspraken over harde normen. Nog daargelaten dat Nederland zich ook op andere gebieden – denk aan het veto op de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot Schengen – als scherpslijper heeft gemanifesteerd. Dat gaat ons economische groei kosten.
Hopelijk komt er binnenkort wel ruimte voor een breder debat over de toekomst van de Europese integratie. Het strakker aanhalen van de financieel-economische teugels vraagt om versterking van het draagvlak en van de politieke integratie. Eurocommissaris i Viviane Reding heeft daarvoor een interessant vijfpuntenplan neergelegd (zie NRC-Handelsblad van 13 februari jl.). Het wordt tijd om over de invulling van een ‘politieke unie’ te gaan praten.
Marko Bos