Robert Menasse en Europa
maandag 18 oktober 2010, 14:28, Robert Menasse
Robert Menasse (1954) is een vooraanstaande Oostenrijkse schrijver, vertaler en essayist. Hij heeft in Wenen, Salzburg en Messina Germanistiek, Filosofie en Politicologie gestudeerd. In 1980 is hij gepromoveerd; de titel van zijn proefschrift was Der Typus des Außenseiters im Literaturbetrieb. Am Beispiel Hermann Schürrer. In 1988 publiceerde Menasse zijn eerste roman, Sinnliche Gewißheit.
Vijf van zijn boeken zijn, vertaald door Paul Beers, in het Nederlands verschenen. Het gaat om: Zalige tijden, breekbare wereld ; Bar Hopeloos ; De verdrijving uit de hel ; Kentering ; Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust . In 1999 was hij drie maanden ‘Writer in residence’ in Amsterdam.
Robert Menasse schrijft ook essays. Daarin heeft hij vaak heden en verleden van Oostenrijk op kritisch-ironische wijze besproken. Sinds 2006 krijgen ook Europa en de globalisering volop zijn aandacht. Zijn kritiek richt zich daarbij vooral op de ‘democratische tekorten’.
Menasse werkt nu aan een roman die moet spelen in het Europa van 2030. Voor zijn onderzoek heeft hij dit voorjaar enige weken doorgebracht bij de Europese instellingen in Brussel. Dat verblijf heeft hem tot nieuwe inzichten gebracht, onder meer over de aard van de Europese Commissie en van het democratisch tekort in de Europese Unie. Over zijn ‘bekering’ heeft hij inmiddels in verschillende media getuigenis afgelegd. Bijv. eind augustus via de Duitse zender ZDF. Zijn bijdrage (van vijf minuten) is – evenals een onversneden eurofederaal pleidooi van Pierre Boulez – te zien via:
Aspekte: Robert Menasse über Europa
Door bemiddeling van mevr. Daria Bouwman (Oostenrijkse ambassade) heeft Robert Menasse ons toestemming gegeven zijn impressies uit Brussel te publiceren.
Robert Menasse over Europa (pdf)