My Blog

Charles De Mooij en team HNBM winnaar EuroNederlander 2015/16 Award

Charles de Mooij en zijn team van Het Noordbrabants Museum zijn gekozen tot EuroNederlander vanv het jaar 2016. De keuze viel op hen vanwege de succesvolle Jeroen Bosch tentoonstelling en culturele programmering die de culturele rijkdom en diversiteit in Europa op unieke wijze over het voetlicht hebben gebracht. Andere kandidaten in de nek-aan-nek online race waren journaliste Katrien Gottlieb, hoofdredacteur en oprichter van 360 Magazine voor haar volharding in het bevorderen van een open oriëntatie op Europa en de wereld door de rijke vertalingen van het beste journalistieke werk uit vele landen in Europa en de wereld in 100 edities van 360; en theatermaker Lucas de Man van De Nieuwe Helden for zijn multidisciplinaire, multimediale documentaire/theater productie In Search of Europe/De Man door Europa.

Uitreiking Award

De definitieve winnaar van de EuroNederlander Award werd bekendgemaakt tijdens een speciale Award ceremonie woensdagavond 15 juni 2016 in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

Persinformatie: Godelieve van Heteren, chair EBN, email: vanheteren@abd.eur.nl; tel: 0655197342

charles_de-Mooij-728x478

  1. Charles de Mooij (directeur Het Noordbrabants Museum) en zijn team

De jury: “We nomineren Charles de Mooij voor de uitmuntende Jheronimus Bosch tentoonstelling en programmering die de drempel voor een nieuwe waardering van de Europese late Middeleeuwen aanzienlijk heeft verlaagd voor een wereldwijd publiek. De Mooij en zijn team zijn er niet alleen in geslaagd een fantastische tentoonstelling te ontwerpen en Jeroen Bosch meesterwerken uit de hele wereld bijeen te brengen, ze hebben ook een hoogst aantrekkelijke, bezoekersvriendelijke culturele programmering tot stand gebracht die velen heeft geraakt, zoals blijkt uit de exceptioneel hoge bezoekerswaardering. De tentoonstelling heeft opnieuw gerichte aandacht gewekt voor de culturele rijkdom en diversiteit in Europa in de tijd van Jeroen Bosch.”

Charles de Mooij: “Het was fantastisch om te zien dat Jheronimus Bosch, de meest intrigerende laatmiddeleeuwse kunstenaar van de Nederlanden, nog steeds door zo’n groot en wereldwijd publiek wordt bewonderd en dat de fans van Bosch letterlijk van heinde en verre naar ‘zijn’ Den Bosch toekwamen. Wij zijn er heel trots op dat we er, samen met onze partner Jheronimus Bosch 500, aan hebben mogen bijdragen om ’s-Hertogenbosch nu definitief en internationaal te verbinden aan haar grootste zoon.”

Web: https://youtu.be/Zx8QA94cptk

 

 02-katrien

  1. Katrien Gottlieb (hoofdredacteur en oprichter van ‘360’ Magazine)

De jury: “We nomineren Katrien Gottlieb voor haar zeer sterke commitment aan een open samenleving en aan een pluralistisch media landschap. De inmiddels 100 uitgaven van ‘360’ Magazine geven hiervan blijk. Dit Magazine is vijf jaar geleden door Gottlieb opgericht en met enorme energie verder opgebouwd. Met ‘360’ is Gottlieb erin geslaagd om het beste van Europese en internationale kwaliteitsjournalistiek op aantrekkelijke wijze in het Nederlands te vertalen en zo onder de aandacht te brengen van een breder publiek. In tijden van aanzienlijke onrust, onzekerheid en nieuw nationalisme in Europa blijft Gottlieb met ‘360’ hameren op het belang van openheid naar de wereld door het toegankelijk maken van hoogwaardige internationale journalistiek voor Nederlandse lezers.”

Katrien Gottlieb: “Met ‘360’ willen we graag onderstrepen dat beter begrip van de internationale context van gebeurtenissen ook beter begrip voor lokale ontwikkelingen kan voortbrengen. Openheid naar de wereld geeft mensen nieuwe inzichten, die van vitaal belang zijn voor ons eigen maatschappelijk debat. En het helpt ons ons te ontworstelen aan allerlei nationalistische sentimenten.”

Web: http://www.360magazine.nl

 

3-lucas

  1. Lucas De Man (theatermaker, Stichting De Nieuwe Helden):

De jury:  “Voor zijn uiterst levendige en engagerende verkenning van mogelijke alternatieve toekomsten voor Europa in de productie ‘In Search of Europe/De Man door Europe’. Voor deze productie reisde De Man door acht landen en interviewde kritische en creatieve Europeanen over hun visie op de toekomst van Europa. Deze gesprekken en achtergrondmaterialen zijn op aantrekkelijke wijze samengebracht in een veelgeprezen documentaire (die via Tegenlicht is uitgezonden) en in een opvallende theatrale ‘lecture performance’. Deze voorstelling van De Man heeft terecht maandenlang in het hele land volle zalen getrokken, en zo duizenden mensen, jong en oud, meegenomen in nieuwe dialoog over Europa’s verleden en toekomst.”

Lucas de Man: “Met De Nieuwe Helden producties zoals ‘In Search of Europe’, willen we het belang laten zien van verhalen. In plaats van de gebruikelijke ‘verhalen over people’, topdown, geloven we veel meer in ‘verhalen door mensen zelf’. We denken dat dit ook vitaal is voor de toekomst van Europa.”

Web: http://stichtingnieuwehelden.nl

teren@abd.eur.nl; tel: 0655197342

administrator_ebnCharles De Mooij en team HNBM winnaar EuroNederlander 2015/16 Award